Otoplastie

Otoplastie- Operatia plastica a urechilor

 

 

 

Scopul operatiei

 

Scopul operatiei este de a apropia urechile decolate de cap. Operatia se poate efectua atat la persoane mature cat si la copii. Urechile decolate se datoreaza faptului ca, in timpul sarcinii, se opreste cresterea cartilagiului urechii fatului. Defectul este ereditar si se poate vedea la varsta de aprox 6-8 ani cand procesul de crestere al cartilagiului urechii ia sfarsit.
Deoarece copiii cu urechi decolate au parte de injurii si invective din partea colegilor lor, mai nou se merge spre o operatie cat de devreme pentru a scurta aceasta neplacuta perioada.

 

 


Decursul operatiei

 

Unghiul format intre ureche si cap este de 30 de grade. In cazuri urechilor decolate poate ajunge si la 90 de grade. operatia micsoreaza unghiul proportional cu celelalte elemente ale fetei.
Aceasta operatie este simpla, remodeland cartilagiul urechii. De obicei, defectul consta in faptul ca lipseste pliul cartilagiului sau ca interiorul cartilagiului urechii este prea inalt. In timpul operatiei se procedeaza la o incizie in spatele urechii, intr-un loc ascuns si care nu se observa, scotand de acolo surplusul de cartilagiu. Apoi se modeleaza pliul si se reconstruieste unghiul dorit dintre ureche si cap.

 

 

 

Pericole / complicatii posibile

 

 

• Apropierea prea mare a urechilor de cap.
• O cusatura grosolana pe traiectul cicatricii.
• Cheaguri de sange subcutanate- temporare.
• Infectia cartilagiului.
• Slabirea cusaturilor, ceea ce duce la revenirea urechii la situatia precedenta.

 

Important de mentionat este ca toate aceste complicatii sunt rare si se pot rectifica.

 

 

Dupa operatie chirurgul, precum si echipa sa, sunt alaturi de pacient si supravegheaza evolutia sa.

 

 


Perioada de insanatosire

 

Bandajul de la operatie in jurul urechilor, va ramane timp de o saptamana. Este indicat sa se poarte o panglica elastica peste urechi, in cursul noptii.

Prima parte a perioadei de insanatosire se sfarseste aprox dupa o luna, dupa care se poate renunta la panglica de peste urechi atat ziua cat si noaptea. Rezultatele finale se pot evalua dupa cateva luni pana la un an de la operatie, in acest timp aparand, posibil, dureri sau roseata.