Implant mentonier

Scopul operatiei

 

 

Proportile intre structurile faciale si o armonie echilibrata dintre diferitele componente ale fetei sunt foarte importante pentru aspectul facial intreg. Una dintre caiile pentru a obtine aceste proportii si o armonie faciala corecta este structura si marimea barbiei.

 

Pacientii potriviti pentru o interventie chirurgicala de acest gen sunt cei care au din nastere barbia retrasa sau “fara vlaga”, lipsa barbiei dupa un accident sau traume, sau ca parte dintr-un lifting facial in cazul unui surplus de piele pe linia mandibulara.

 

 

Implantul mentonier este facut din silicon solid (spre deosebire de uleiul de silicon care se foloseste la modelarea buzelor sau gelul de silicon care este folosit la augmentarea sanilor). Acest material isi pastreaza forma sa originala si nu se rapandeste in tesuturi.

 

 

 

 

Procedura operatorie

 

Metoda abordata in clinica noastra, este de a folosi un implant de producator, dar in timpul interventii, implantul se va sculpta si modela, incat el sa va potrivi exact datele specifice al fiecarui pacient in parte. Avantajul aceste metode de modelare este, capacitatea de a potrivi individual implantul cu structura faciala spre deosebire de un implant cu dimensiuni gata facute din fabricatie.

 

 

 

Implantul modelat se introduce prin operatie, el va fi plasat intrun buzunar creat exact pe dimensiunile necesare in zona barbiei.

 

 

Exista doua procedee de a introduce implantul in spatiul sau din barbie: 

 

  1. printr-o incizie in gura
  2. incizie exterioara sub barbie

 

In clinica noastra, chirurgul, prefera sa introduca implantul prin gura, neexistand, astfel, nici o cicatrice exterioara si vizibila.

 

 

 

Exista si o optiune nonchirurgicala, de injectare a unei substante de umplere in zona barbiei. Aceasta este o procedura indicata doar unii dintre pacienti ce au o barbie ce trebuie putin corectata sau retusata, sau acei pacienti ce doresc momentan un tratament provizoriu.

 

 

 

Riscuri si Complicatii

 

Ca si la orice alta interventie chirurgicala, si aici exista efecte secundare si riscuri.

 

 

Efecte normale dupa operatie sunt:

 

  • tumefierea zonei operate
  • dureri locale
  • cheaguri subcutanate
  • Pierderea sensibilitatii zonei operate

 

Aceste efecte sunt temporare si dispar de la cateva zile la cateva saptamani de la operatie.

 

Exista complicatii ce pot aparea dupa operatie: sangerare, infectie, respingerea implantului, pierderea sensibilitatii zonei operate, asimetrie si migratia implantului.

 

Chirurgul va face tot posibilul pentru a preveni aceste riscuri si complicatii care pot aparea dupa operatie, dar uneori organismul uman nu este previzibil, si chirurgul nu poate controla toate fenomenele.

 

Riscurile acestea, desi sunt foarte rare, dar exista. La majoritatea dintre aceste complicatii exista cate o procedura de tratament care urmeaza sa conduca la o insanatosire. 

 

 

 

 

 

Perioada postoperatorie
 
Practic, la acest gen de operatie, perioada de insanatosire consta in disparitia tumefierilor si a cheagurilor din zona operata si dureaza aprox. o saptamana, sensibilitatea revenind dupa cateva luni de la operatie.

 

 

In prima saptamana se vor respecta urmatoarele indicatii:

 

  • se va clati gura cu apa de gura, zona operata fiind greu de spalat dintii cu periuta.
  • in prima saptamana de la operatie nu trebuie sa se atinga zona operata cu limba sau degetele pentru a nu se infecta.
  • se indica sa se manance in prima saptamana doar mancare moale (iaurt, puree, supa) si nu prea calda.
  • Nu se vor consuma alimente calde sau fierbinti.