Blefaroplastie

Blefaroplastia este o operatie de indepartare a pliurilor de piele de pe pleoape si a saculetilor cu grasime, care pot deranja dand un aspect oboist ochilor si, uneori, impieteaza chiar si vederea.

 

 

 

Scopul operatiei

 

 

Blefaroplastia aduce ochilor un aspect tanar, viu si proaspat si poate imbunatati vederea. Operatia se adreseaza adultilor de orice varsta, fiind o operatie frecventa.

 

Saculetele negre si umflaturi sub ochi nu sunt semne de batranete (se pot vedea si la tineri), ci sunt semne ereditare.

Operatia se realizeaza cu anestezie locala si un usor tranchilizant general.

Pacientul trebuie sa ajunga la operatie impreuna cu un insotitor care sa-l conduca acasa si chiar sa ramana cu el si dupa aceea. Nu totdeauna este necesara operarea tuturor celor 4 pleoape, iar asta se va stabili in primul consult cu chirurgul. Bineinteles ca in timpul primului consult, pacientul trebuie sa-i arate chirurgului care sunt problemele care-l deranjeaza. Blefaroplastia nu indeparteaza ridurile din lateralele pleoapelor si nici nu sterge petele inchise la culoare din jurul ochilor.

Problema sprancenelor cazute nu se rezolva prin Blefaroplastie, ci doar va rezolva problema ochilor obositi.

 


 

Pleoapa inferioara

 

Blefaroplastia pe pleoapa inferioara va indeparta saculetele de sub ochi, tesuturi grasoase, imbunatatind deosebit aspectul ochiului si chiar reducand in parte ridurile pleoapei, uneori adaugand si un peeling local.

 

 

Pleoapa superioara

 

Blefaroplastia pe pleoapa superioara va indeparta surplusul de piele, pliurile care ajung la linia genelor. daca situatia nu e deloc dramatica, hotararea de a se opera sau nu, ramane doar pacientului.

 

 

 

Procedura operatorie

 

Operatia dureaza aprox. o ora cu anestezie locala si un usor tranchilizant general. Se deseneaza linia de incizie (pleoapa superioara de-a lungul pliului de piele format; pleoapa inferioara cat mai apropiat de linia genelor.

Pe pleoapa inferioara– se  exacuta operatia in interior asa ca nu exista nici o cicatrice exterioara. Uneori incizia se face sub linia genelor si poate depasi capatul pleoapei. Dupa incizare, se scoate grasimea din saculete ochilor si se coase cu o cusatura foarte fina.

Pe pleoapa superioara- incizia se face la mijlocul pleoapei, asa ca, atunci cand ochiul este deschis, linia inciziei nu este vizibila, aflandu-se in pliul format de ochi. Uneori, daca se necesita o incizie care depaseste capatul pleoapei, s-ar putea ca cicatricile sa fie vizibile mai mult timp.

 

 

 

 

Perioada postoperatorie si de insanatosire

 

Dupa operatie se aseaza pe ochi pansamente reci care minimalizeaza cheagurile si umflaturile.
Operatia necesita internare de o noapte, dupa care externarea a doua zi.
La externare, pacientul are doar niste plasture pe zona operata.
Dupa 2-3 zile, pacientul se poate reintoarce la activitatea cotidiana, cheagurile se vor resorbi in timp de cateva saptamani. Firele se scot in timp de 2 pana la 4 zile, timp in care se si evalueaza de catre medic, rezultatele.

 
 

 

 

Efecte secundare imediate operatiei

 

• Umflaturi si cheaguri de sange subcutanate care se resorb in timp.
• Uscaciune datorata neinchiderii perfecte a ochiului timp mai indelungat– tratament cu picaturi de ochi (substituitoare de lacrimi). Aceasta problema se rezolva in timp.
• Cicatrici– aproape invizibile in timp de 3-6 luni.
• Neclaritate in vedere- datorata unguentului care se aplica imediat dupa operatie. Cand efectul unguentului dispare, dispare si neclaritatea.
• Secretii- aproape sigur ca imediat dupa operatie vor fi niste secretii sangeroase. Nu este o complicatie, caci se lasa intentionat parte de incizie neinchisa prin coasere, pentru a da voie secretiilor sa se scurga.
• Umflaturi– partial trec in primele 2 saptamani, partial raman inca un timp mai indelungat.
• Cateodata pot aparea efecte nedorite de dezvelire mai mare a ochiului.
• Cateodata pot ramane inca resturi de grasime neextrasa din saculeti- preferabil asa decat o actiune agresiva asupra ochiului.
• Tumefierile dispar in timp.

 

 

 

Senzatia generala

 

Chiar dupa 3-4 zile deja pacientul se simte bine.
Activitatea sportiva sau fizica trebuie amanata dupa 3 saptamani de la operatie.

 

 

 

 

Efecte secundare ulterioare operatiei

 

 

In cazuri rare pot fi:

 

• Tragerea marginii pleoapei spre inafara. Daca nu se rezolva in 3 luni, va fi nevoie de o operatie secundara de corectie.
• Leziune a muschiului superior– se poate corecta prin operatie secundara.
• Vedere neclara din cauza unei sangerari mai abundente- foarte rar.
• Vedere dubla sau strabism- rar.
• Asimetrie intre pleoape- foarte rar.
• Cicatrici vizibile.
• Lacrimare abundenta– trece de la sine in timp.
• Uscaciunea ochiului– tratament cu picaturi.
• Infectii ale ochiului- tratament cu picaturi.
• Caderea firelor genelor- rar.