Rinoplastie

Scopul operatiei 

 

 

Aceasta operatie este una dintre cele mai intalnite intre operatiile estetice, deoarece nasul este cel mai reliefat dintre elementele fetei, influentand aspectul general.

 

Scopul este de a duce la rezultate optimale incat nasul sa para natural si “imbunatatit” proportional cu dimensiunile fetei si integrat perfect intre celelalte elemente.

 

 

Persoanele indicate de a fi pacienti sunt cei care doresc o imbunatatire in aspectul nasului si nu perfectiunea. Dincolo de asteptari realiste, o stabilitate buna a sanatatii si o stare psihica stabila este importanta.

 

 

 

Important de stiut

 

Este foarte important sa specificati in fata medicului despre probleme respiratorii, alergii, medicatie, fumat, precum si despre orice alte probleme medicale, pentru a prevedea  procedura operatorie corespunzatoare. 

 

 

Adolescentii in perioada de pubertate pot fi operati doar daca au depasit perioada de crestere a nasului si schimbarile aduse de aceasta (varsta de 15 ani aprox. e varsta cand cartilagiile sunt deja formate, bineinteles procesul este diferit de la persoana la persoana).

 

 

Rinoplastia este una dintre cele mai complexe operatii ale chirurgiei estetice si care necesita modelarea nasului prin scurtarea/rafinarea/implantarea unei grefe de cartilaj si tratarea oaselor nazale. Raportul dintre oasele si cartilajele nasului care constituie suportul de baza si pielea care constituie invelisul, este cel care intr-un final va determina forma si marimea nasului.

 

 

 

 

Avand in vedere ca dimensiunea si grosimea cartilajelor, marimea oaselor‚ calitatea si grosimea pielii sunt semnificativ diferite de la un pacient la altul, rezultatele finale pe care le ateptati trebuie discutate in amanunt cu medicul inca de la primul consult.

 

 

 

In timpul primului consult vei primi explicatii individuale despre aspectul nasului inainte si dupa operatie, precum si despre factorii care ar putea influenta: structura oaselor, cartilagii, forma fetei, pielea si varsta. Se vor explica procedurile chirurgicale, anestezice si posibile complicatii care pot aparea.

 

 

 

 

Procedura operatorie

 

 

Procedura operatorie poate duce la schimbari in structura nasului, sa-i schimbe forma sau marimea, sa largeasca sau sa stramteze narile, sa schimbe unghiul intre nas si buza superioara, sa indrepte nasul sau sa usureze respiratia.

 

 

Scopul acestei operatii este de a modela scheletul nasului. Este o greseala gandind ca rhinoplastia ridica si buza superioara, se schimba doar unghiul intre ele.

 

 

Operatia dureaza aprox. o ora, pana la doua ore, timp in care se face incizii in nari care permite chirurgului sa ajunga la osul nasului si sa-l modeleze.

 

Nu exista un tip universal de rinoplastie care sa satisfaca cu precizie nevoile fiecarui pacient in parte, ci interventia este personalizata cerintelor fiecarui pacient in parte. Inciziile in piele se fac in nas, in unele cazuri si in afara lui. Atunci cand se analizeaza posibilitatea unei rinoplastii trebuie luat in considerare intregul profil, in special raportul dintre nas si barbie.

 

 

 

Perioada postoperatorie

 

 

Umflaturi si cheaguri de sange sub ochi pot aparea in primele 24 de ore de dupa operatie. Tampoane sunt introduse in nari pentru a absorbi sangerarile si se scot in prima zi sau a doua dupa operatie. Deasemenea, nasul este fixat cu o atela care ramane in prima saptamana. Majoritatea umflaturilor dispar in 2 saptamani.

 

In perioada de 10 zile pana la doua saptamani de la operatie, pacientul trebuie sa nu practice activitati fizice, sa nu se expuna la soare si sa-si pazeasca nasul de loviri. Procesul de vindecare pana la rezultatul final este un proces lung si individual, rezultatul final al operatie se va vedea de la 6 luni pana la un an.

 

 

 

Pericole si complicatii

 

 

In orice tip de interventie sunt implicate anumite riscuri si complicatii. Alegerea unui individ de a trece o interventie chirurgicala este bazata pe comparatia dintre riscuri si avantaje potentiale. Chiar daca majoritatea pacientilor nu trec prin astfel de situatii dupa rinoplastie, pericolele sau complicatiile trebuie denumite dinainte.

 

Sangerari- in cazuri rare apar sangerari in timpul sau dupa operatie. In cazuri extreme este nevoie chiar de tratament urgent pentru a opri curgerea sangelui. Cu 10 zile inainte de operatie se intrerupe medicatia cu aspirina sau orice alt medicament asemanator. Tensiunea arteriala mare netratata poate duce la sangerari.

Infectii- apare in cazuri rare, si se trateaza antibiotic.


 

Slabirea sensibilitatii zonei operate la atingere- nu se poate prevedea dinainte in ce zona si daca va aparea acest fenomen.

 

Asimetrie- in mod natural fata nu este simetrica, dupa operatie s-ar putea sa existe diferente intre un profil si altul.

 

 

Modificari ale caile respiratorii- uneori se pot produce modificari dupa o interventie de rinoplastie, aceste modificari pot interfera cu trecerea naturala a aerului prin nas. Lucru ce se poate repara prin interventie de rectificare.