Substante de umplere

Grasime propie, colagen sau acid hialuronic? Atunci cand ne dorim un tratament estetic, se pune problema matrialului ce urmeaza a fi folosit. Aici veti gasi raspunsul despre majoritatea substantelor de umplere existente astazi pe piata.

 

                      

 

In ultimii ani, substantele de umplere au devenit foarte populare in intreaga lume. Spre deosebire de interventiile chirurgicale, marele lor avantaj este, ca se efectuaza ca tratamente minim invazive fara a necesita sala de operatie si bisturiul. Tratamentul are loc in clinica, nu presupune dureri si se realizeaza intr-un timp foarte scurt, cu riscuri mult mai mici decat presupun interventiile chirurgicale. Reantoarcerea la activitatile cotidiene se poate continua normal, imediat dupa tratament. De asemenea exista si un avantaj economic, aceste tratamente fiind mult mai ieftine decat interventile chirurgicale.

 

 

Substantele de umplere se folosesc pentru a umple riduri, santuri si depresiuni faciale si pentru a modela buzele. De asemenea cu ajutorul lor este posibila modelarea, sculptarea, reconstruirea si corectarea de asimetrii in diferite zone ale fetei. Substantele de umplere sunt utilizate in unele cazuri chiar si pentru diminuarea cicatricelor si urmelor de acnee.

 

 

 

In general, substanta de umplere ce urmeaza a fi injectata, trebuie sa se ridice la o serie de criterii:

 

 • Sa fie acceptat de tesut (bio-compatibil)
 • Sa ofere un aspect natural pe cat se poate de posibil
 • Se fie eficient pentru umplere pe cat se poate de posibil
 • Sa nu provoace reactii adverse si alergii
 • Sa aibe o durata de efect cat mai indelungata
 • Sa ramana in locul injectat si sa nu migreze in alte zone
 • Sa dea un raport calitate/pret maximal
 • In buze exista o mobilitate ridicata, din acest motiv absorbtia materialului este mai rapida. In acest caz alegerea substantei ce urmeaza a fi injectata trebuie facuta cu atentie.

 

 

 

 

Substante de umplere temporare

 


Durata lor de efect, este intre cateva luni, pana la trei ani, in functie de tipul, calitatea si cantitatea materialului injectat (deobicei o cantitate mai mare va rezista mai mult).

 

 

-Substante naturale

 

 

Colagen


Colagenul este produs din tesuturile de legatura de origina animala si este procesat in laborator incat sa poate fi injectat in corpul uman. Acesta este primul material folosit pentru umplerea ridurilor, incepand sa fie comercializat inca de la sfarsitul anilor 70. Materialul fiind alergenic este principalul lui dezavantaj si din acest motiv este necesar un test de sensibilitate inainte de a fi injectat. Datorita resorbitiei rapide in corp si fiind alergenic, colagenul a fost lasat deoparte in ultimi ani.


Durata efectului- 2-6 luni


Efecte secundare- infectie, hematom, roseata, edem local, hipersesibilitate si alergie.

 

 

Cosmoderm (colagen uman)


Este un colagen derivat din corpul uman, din acest motiv nu este nevoie de un test de alergie.

 

Durata efectului- foarte scurt, deoarece corpul il elimina foarte repede, 2-6 luni.


Efecte secundare- infectie, hematom, roseata si edem local.

 

 

Evolence (tip nou de colagen)


Noul tip de colagen ce nu necesita test de sensibilitate deoarece nu genereaza alergii (in momentul de fata este singurul pe piata). Evolence foloseste tehnologia Glymatrix care este bazata pe crosslinking, un proces ce leaga glucoza de proteina si in acest fel imita procesul natural de formare a colagenului in corp.


Durata efectului- 12-18 luni.


Efecte secundare- roseata, hematoame si edeme locale.

 

 

Grasime propie


Grasimea este extrasa din zone unde depozitele de grasime sunt in exces (ex: talie, abdomen,fese). Odata extrasa, grasimea trece un proces de filtrare si este injectata in zonele necesare.

 

Principalul dezavantaj- deobicei se absoarbe relativ repede si in unele cazuri absorbtia nu este uniforma, astfel incat poate sa ramana bucati mici de grasime in locul injectat.

 

Efecte secundare- inflamatii, infectie, edem local, aparitia unor mici denivelari de grasime si un aspect neuniform la locul injectat.

 

 

Artecoll


Un amestec de material sintetic compus din 70% colagen si 30% microsfere de polymethyl-meth-acrylate (PMMA).


Principalul dezavantaj- necesita un test de sensibilitate pentru alergie, poate sa produca granuloame.


Efecte secundara- intarire in zona injectata, hipersesibilitate, aparitia unor granuloame si inflamatie.

 

 

-Substante semi-naturale

 

In aceasta categorie apar si substantele ce contin acid hialuronic. Acidul hialuronic este un material Polizaharid care se gaseste in mod natural in tesuturile de legatura in corp si are capacitatea de a lega molecule de apa (higroscop). Acidul hialuronic atrage si retine circa 70% din greutatea sa in apa, moleculele de apa atrase fiind raspunzatoare de marirea volumului.

 

 

Sculptra/New Fill (acid polilactic)


Acest material este un polimer artificial (sintetic), bazat pe acid lactic ce apare in mod natural si in corpul uman – in prezent, acest material este utilizat foarte rar.

 

 

Radiesse


Radiesse este o substanta realizata din microsfere de calciu hydroxylapatite care este un mineral ce exista in mod natural in oase. Este un material sintetic si se prezinta sub forma de gel. Avantajul consta in faptul ca acest material creeaza mai mult volum decat restul substantelor de umplere si rezista un timp mai indelungat. Odata injectat, Radiesse are ablitate unica sa restoreze imediat volumul piedut de a lungul anilor si sa stimuleze pielea sa produca colagen natural pentru rezultate de lunga durata. (este singurul filler din lume cu 2 aprobari FDA).
 
Durata efectului- 18-30 luni.


Efecte secundare- roseata, edem local, hipersensibilitate si uneori senzatie de mancarime.

 

 

Matridex


Substanta bazata pe acid hialuronic, este potrivita mai ales pentru ridurile din lateralele gurii si volume mici.


Durata efectului- 5-9 luni.


Efecte secundare- roseate, edem local, hematoame si formarea de mici umflaturi ce dispar cu timpul.

 

 

Reviderm


Aceasta substanta este compusa din acid hialuronic si microsphere zaharide, fiind potrivita pentru ridurile din lateralele gurii si lateralele nasului (nasolabiene). Astazi este utilizat mai rar din cauza alternativelor mai noi.


Durata efectului- pana la un an.


Efecte secundare- edem local, hematoame si roseate.

 

 

Juvederm Ultra


Jevederm Ultra este un filler dermal produs prin tehnologie avansata pe baza de acid hialuronic 3D. Juvederm ultra prezinta o gama de fillere ce contin diferite concentratii a gelului cu acid hialuronic crosslinkate, adaptate special pentru fiecare zona a fetei. Gama variata permite utilizarea produselor de la conturarea buzelor pana la santurile adanci sau augmentarea obrajilor. In momentul de fata Juvederm Ultra este unul dintre cele doua fillere pe baza de acid hialuronic care au obtinut aprobarea FDA in Statele Unite (cel de al doilea produs este Restylane).


Durata efectului- 7-18 luni (depinde de zona si cantitatea injectata).


Efecte secundare- roseate, edem local si hematoame.

 

 

Restylane


O gama de fillere bazate pe acid hialuronic stabilizat ce contin 5 dimensiuni diferite ale particulelor de gel, proiectate special pentru utilizarea în anumite zone ale fetei. Aceasta gama foloseste tehnologia NASHA (Non-Animal Stabilized Hyaluronic Acid) si este produsa genetic prin fermentare de bacterii. Este cel de al doilea filler pe baza de acid hialuronic aprobat de FDA.


Durata efectului- 6-18 luni (depinde de zona si cantitatea injectata).


Efecte secundare- roseate, edem local si hematoame.

 

 

Teosyal


Prezinta o gama variata de fillere pe baza de acid hialuronic potrivita pentru fiecare zona a fetei. Gama Teosyal  are un nivel redus de proteine si endotoxine bacteriene, rezultand mai putine reactii de hipersensibilitate.


Durata efectului- 6-14 luni.


Efecte secundare- edem local, roseata si hematoame.

 

 

 

 

Substante permanente

 

 

Bioalcamid


Este un polimer sintetic ce contine 4% alkyl-imide (alkyl-imide face parte din familia de derivate acrilice) si 96% apa nonpirogenica. Se prezinta sub forma de gel care creeaza un implant atunci cand este injectat in tesuturile faciale. Bioalcamidul este de fapt un implant medical dedicat in scopul de a umple si a ingrosa tesuturi. Materialul este injectat in stratul de grasime, iar cateva saptamani mai tarziu se formeaza in jurul lui un invelis care il transforma intr-un implant permanent. Implantul este unul permanent dar poate fi indepartat (procesul de indepartare nu este unul tocmai simplu!).

 

Efecte secundare- edeme, hematoame, umflaturi, dureri, infectii si inflamatii. Uneori este atacat de sistemul imunitar fiind recunoscut ca un corp strain. Atrage bacterii, fapt ce necesita tratament cu antibiotic si uneori indepartarea implantului in cazuri mai severe. Este posibila migrarea implantului atunci cand este injectat in buze.

 

 

Ulei de silicon


Uleiul de silicon este considerat una din cele mai bune substante din lume. Materialul se prezinta sub forma de lichid uleios steril, transparent si hipoalergen. Cu ajutorul uleiului de silicon se pot modela si ingrosa buzele, se pot modela pometi si de asemenea se pot umple riduri, santuri si depresiuni care si-au pierdut din volum datorita pierderii de grasime si procese generative al structurii osoase de a lungul anilor. Injectarea cu ulei de silicon in buze poate face minuni creand un aspect plin, cu o textura moale si foarte naturala dar totodata ne fiind recomandata pacientelor doritoare de un aspect al buzelor foarte mari si artificiale.

 


Uleiul de silicon care este acum folosit pentru injectare, este o substanta cu un grad ridicat de purificare, foarte steril si fabricat in Statele Unite si Germania.

 


Tehnica de injectare conventionala astazi se refera la uleiul de silicon ca substanta de stimulare al colagenului si nu ca substanta de umplere. Aceasta tehnica este foarte sigura si eficienta, numindu-se tehnica micro-picatura (micro-drops), brevetata de carte Prof. N. Orentreich din New York si este in ziua de astazi o tehnica foarte populara in Statele Unite. Atunci cand siliconul este injectat, el trezeste si stimuleaza celulele fibroblastice in organism sa produca un invelis natural de colagen. Acest invelis natural este cel care conserva si ancoreaza siliconul sa nu se deplaseze sub piele, de asemenea da volum si creeaza un aspect natural si fin pielii fetei.

 


Procesul de injectare a uleiului de silicon dureaza doar cateva minute, dar sunt necesare intre 4-7 sedinte in intervale de 6 saptamani pentru a ajunge la rezultate finale optime.

 


Deobicei, diferentele se pot vedea dupa a treia sedinta. Durata efectului cu ulei de silicon dupa injectarea sa este cea mai lunga dintre toate substantele de umplere existente astazi pe piata. Durata de viata a uleiului de silicon este definita una permanenta, dar avand in vedere procesul natural de imbatranire continua, relaxarea si caderea pielii si a muschilor faciali, suntem inclinati sa spunem ca durata efectelor variaza intre 10-20 de ani.

 


Efecte secundare- edeme locale, roseata, schimbari de culoare pe zona injectata, care dispar in 24-48 de ore. De asemenea exista posibilitatea, destul de rara, de a se forma granuloame subcutanate(daca nu se respecta regule de injectare a tehnicii micro-picaturi).

 

 

 

Exista cateva reguli stricte ce trebuie urmarite atunci cand injectam ulei de silicon:

 

 1. Injectarea uleiului de silicon ca substanta de stimulare si nu ca substanta de umplere (injectarea siliconului in tehnica de micro-picaturi in mai multe sedinte), exact cum a fost inventata de Prof. N. Orentreich din New York (exista un numar de medici foarte limitat ce au experienta necesara in tratamentele cu tehnica de micro-picaturi).
 2. Siliconul trebuie sa fie obligatoriu ulei de silicon medical purificat.
 3. Siliconul trebuie injectat numai in anumite zone anatomice respectandu-si dozarea corecta.